logo

Hans Niezen over Willem Wernsen

Hans Niezen, fotograaf, www.hansniezen.nl
13 April 2013, speech bij de opening van de expositie ‘People of Paris’ in Galerie Pitt & Co, Amersfoort.

GLAS
Als ik denk aan Willem Wernsen, dan denk ik aan glas. Van de stoffige brillenglazen, het zoeker glas, het glas van de lens, tot het glas waarachter een foto wordt ingelijst.
Willem werkt veel met glas.

Glas is helder, scherp, transparant en ook puur.
Een glazen ruit wordt gebruikt vanwege de spiegeling, die glas eigen is. Een nieuwe wereld ontstaat in die spiegeling, en dat vastleggen, dat is wat Willem doet in scherpe contouren en mooie harde contrasten.

Tegelijkertijd is glas kwetsbaar.
Zo ken ik Willem ook – de gezondheid, Margareth – ontwapenend transparant. Een oprecht mens, die wars is van opsmuk, poeha en nodeloos ingewikkeld gezwets. De eerlijkheid, de openheid, puurheid en helderheid. Je hoeft alleen maar naar hem te kijken om dit alles te zien.
Zo helder als glas.

Voor mij allemaal redenen waarom ik graag naar zijn werk kijk en ik graag zijn vriend ben. Menigmaal hebben we reeds samen een glas gedronken en onze vingerafdrukken op de glazen achtergelaten. Dezelfde vingerafdruk zie ik in Willems werk, een eigen stijl, onmiskenbaar herkenbaar. Net als zijn manier van werken, gewoon niet ingewikkeld doen, een praatje maken en daarna een foto. En altijd staat de integriteit voorop, mensen in hun waarde laten, niet te kijk zetten.

Dat grote lijf met dat kleine cameraatje … Het is een bijna vertederend beeld.
Willem, ik bewonder jou om jezelf en om je werk en ik kijk nu al uit naar de volgende keer dat we weer het glas heffen.