logo

Laura Samsom over Willem Wernsen

Laura Samsom, fotograaf, 13 April 2013.
Brief ter gelegenheid van de opening van de expositie ‘People of Paris’ in Galerie Pitt & Co, Amersfoort.

In 2011 was ik samen met fotograaf Rommert Boonstra, jurylid bij de Fotobond. Dat is de koepelorganisatie voor amateurfotografen. Wij hadden uit vele fotografen een kleine selectie gemaakt voor de jaarlijkse Nationale Fotosalon, het paradepaardje van de Fotobond. De selectie hing in het Nederlands Fotomuseum.

Daar ontmoette ik voor het eerst Willem Wernsen. Ik complimenteerde hem met zijn werk. Hij antwoordde dat hij me zijn twee fotoboeken zou opsturen. Eigenlijk was ik verbaasd dat hij als amateur twee fotoboeken gemaakt had.

En zo geschiedde. Ik kreeg de boeken thuis gestuurd. Ik wist niet wat ik zag. Wow!!!! Ik was onder de indruk van zijn werk. Zijn prachtige clair-obscur maken zijn foto’s nog intenser.
Zijn werk zit in de traditie van grote zwart-wit fotografen zoals Ed v.d. Elsken.

Ik mailde hem “Je foto’s zinderen nog op mijn netvlies” en vroeg hem of hij eventueel lid wilde worden van de GKF – de Nederlandse Vereniging van beroepsfotografen. Normaal gesproken moet iedere fotograaf geballoteerd worden om in de GKF te komen. Maar, mailde ik, ‘het zal voor de GKF een eer zijn je als fotograaf binnen te halen, Ik zal je in ieder geval vurig aanbevelen.” Er was wel een klein protest van sommige fotografen, die zeiden dat de vereniging alleen voor beroepsfotografen was bestemd. Maar Willem was voor mij hors concours.
Soms staat iemand van zo’n grote kwaliteit gewoon boven de wet. Hij werd uiteindelijk met vlag en wimpel lid van de GKF.

Zijn grote passie voor de fotografie bewijst hij iedere keer weer opnieuw, ook onder moeilijke omstandigheden. Dat is het hart van de ware kunstenaar.
Ik hoop dat wij allemaal nog veel prachtig werk van Willem mogen zien.