logo

Portretten van mooie mensen

Beautiful People UITVERKOCHT!

Kees Tillema, fotograaf, januari 2003
Voorwoord in het fotoboek ‘Beautiful people’ van Willem Wernsen.

Een fotograaf, rustig vriendelijk, ontwapenend in zijn optreden. Willem Wernsen.
Tijdens de beginjaren van zijn loopbaan als fotograaf portretteert hij bekenden. Al gauw vallen de foto’s op door de voelbare relatie tussen fotograaf en model. Wernsen verbeeldt de kwetsbaarheid van de mens en ondersteunt dit in toenemende mate met een uitsnede van de typerende leefomgeving of ontmoetingsplaats. Deze foto’s worden met recht portretten genoemd.

Het maken van portretfoto’s is sinds de industriële revolutie zeker geen ongewone gebeurtenis. In navolging van de bestaande elite, die voorvaderen en verdere belangrijken der familie met statige schilderijen eerden, kwam er voor de minder draagkrachtigen op dat moment de mogelijkheid dit te evenaren. Vooral de toenmalige nieuwe middenstand greep het moderne medium fotografie aan om een fotografisch portret van geliefden aan de wand te krijgen. Dit vaak ter documentatie en als overtuigend bewijs van status. Was het in het voorkomende geval zo dat het portret niet voldoende flatteus was, dan leverde het manipuleren met krab-, schuur- en schildergereedschap een welkome bijdrage aan de ijdelheid.
Vooral de fotografen die beroemdheden mochten vereeuwigen, verwierven zelf naam en faam.

Willem Wernsen ontwikkelt zich als mensenvriend-fotograaf en portretteert wie hij in vriendschap ontmoet, zonder opsmuk of manipulatie. Dit levert in eerste instantie geen naam en faam op. Immers, wie zijn de mensen op deze fotografieën? Wie kent ze? Maar velen kennen fotograaf Willem ondertussen wel!

Willem’s foto’s maken de beschouwer deel van een ontmoeting, een intense ontmoeting. Ongeacht status of verdienste is iedere geportretteerde op het moment van fotograferen even héél belangrijk, ook voor de toekomst. Voelbare nabijheid en tegelijk distantie van de kunstenaar-fotograaf geven de beschouwer een onuitwisbare, emotionerende beeldimpressie.
Wat voor velen een sprookje is, van kikker tot prinses, van Assepoester tot prinses, het koningskind per ongeluk in het verkeerde huis verzeild geraakt, wordt bijna waar. De ontmoetingen zijn echt, de geportretteerden in waarde opgetild.

In het boek ‘Beautiful People’ ontmoeten we Willem Wernsen, de fotograaf die bescheiden over zijn werk opmerkt: ‘Ik kan alleen maar mensen fotograferen’. Een man met een bewonderenswaardig talent.

Kees Tillema, Huissen, Nederland.
Senior Lecturer Art Education. University of Professional Art Education