logo

Een aantal reacties betreffende mijn fotoboeken

John Crosley (fotograaf), USA
Voor zover ik weet is Willem Wernsen niet heel erg bekend in de USA, maar hij verdient die bekendheid wel. Zijn werk behoort tot het beste van wat onlangs verschenen is op het terrein van straat- en sociaal-documentaire fotografie. Zijn foto’s laten alle zijn eigen karakteristieke stijl zien – een stijl waarmee nauwelijks te wedijveren valt.
Ik ben een groot bewonderaar van Wernsens werk en kan alleen maar hopen dat mijn werk in zijn schaduw kan staan.

Ann Randall Martin, USA
Ik heb een vrij grote collectie fotoboeken, maar Willems Timeless is een gekoesterde favoriet. De grote mooie zwart-wit afbeeldingen op alle pagina’s vertellen een verhaal over zowel het onderwerp als over de fotograaf. Timeless is een boek dat eerlijke, betrokken compassie voor mensen laat zien, iets dat moeiteloos te volgen en invoelbaar is voor de lezer. Timeless laat het wonder en de schoonheid van de mensheid zien in alle vormen en maten en op alle leeftijden.
Ik HOUD van dit boek.

Alaina Dall, USA
Je foto’s in deze video zijn absoluut verbluffend. Iedereen is een ware schoonheid. Jij bent werkelijk een van de grote portretfotografen van deze tijd.
Mail me alsjeblieft via Flickr en laat me weten hoeveel het kost om dit boek inclusief verzendkosten op te sturen naar de USA.
Ik zal me vereerd voelen als ik een gesigneerd exemplaar kan krijgen.

Marjan van der Kuil, Nederland
Als ik de foto’s zie van Willem Wernsen, zie ik ‘contact met mensen’. Niet alleen maar in zijn boek Beautiful people, maar ook in zijn laatste boek Timeless.
Hij is een Meester in het maken van portretten!
De prints zijn werkelijk schitterend. Ik bewonder zijn werk, ik ben een grote fan!

Dénis den Daas, Nederland
In mijn ogen zijn Willems foto’s eerlijk en direct, zoals de fotograaf zelf. Je kunt zien dat Willem een is met de mensen die hij fotografeert, en niet vanaf een afstand naar ze kijkt. Dit contact helpt de kijker om betrokken te raken bij de mensen en situaties die hij heeft vastgelegd. Zij zijn mensen zoals hem, zoals jou, zoals mij.
Willem heeft ook een goed oog voor licht en voor het juiste moment. Deze combinatie heeft opnieuw geresulteerd in een boek vol prachtige foto’s van mooie mensen uit alle hoeken van de samenleving.
Alle foto’s zijn gemaakt in klassiek en soms wat grof zwart-wit, en vaak in een vierkant formaat. Kijkend naar de vele foto’s in het boek, zul je van Nederland naar Frankrijk reizen en daarna naar Turkije in slechts een paar pagina’s. Dat kan soms een beetje verwarrend zijn, maar ik denk dat het ook een duidelijke boodschap afgeeft: Het maakt niet uit waar we vandaan komen, we zijn allemaal mensen en we proberen allemaal onze weg te vinden in het leven.

Kaltenstein, Duitsland
Deine bilder wirken sehr stark auf die Seele der Betrachter. Sind ausdrucksvoll, authentisch, erzählen eine Geschichte der Menschen, welche Du fotografierst hast…Sie wirken nicht nur auf die Augen, sie wirken auch in unseren Herzen.Danke für das Erlebniss! Viele Grüsse K.

Jouw beelden werken heel sterk op de ziel van de kijker. Ze zijn expressief, authentiek en ze vertellen een geschiedenis over de mensen die je gefotografeerd hebt…
Jouw foto’s zijn niet alleen maar voor de ogen, maar raken je ook in het hart.
Dank voor deze ervaring! Hartelijke groet, K.

Ben Ros, Nederland
Het zwart-wit werk van Willem is zo aantrekkelijk omdat het je weet te raken. Willem heeft de gave om een 1-op-1 contact te realiseren tussen zijn onderwerpen, hemzelf en degene die naar de foto’s kijkt. De wijze waarop hij de foto’s nabewerkt, benadrukt nog meer de karakters van de personen waarin hij geïnteresseerd is en die hij met je wil delen. Hij is – zoals anderen al eerder gezegd hebben – een ware humanist.
Hij is niet op zoek naar de mooiste mensen, maar naar gewone mensen die hij met oprechte belangstelling benadert. Door ze op de manier te fotograferen zoals hij dat doet, weet hij ook jouw belangstelling op te wekken.
Een kijkje in het leven van anderen die zijn pad kruisen en voor wie hij moeite doet ze echt te ontmoeten, is een hele positieve ervaring die loont.
Chapeau.

Rob Hoegen, Nederland
Hartelijk dank voor Timeless. Het is iedere cent waard, opnieuw. Ik heb het hier aan een aantal mensen laten zien, en hun reacties bestonden uit superlatieven, net zoals de mensen op je website. Het is vol ‘gevoel’, prachtig. Over mensen, voor mensen.
Ik kan me goed voorstellen dat beide boeken een prachtig promotiegeschenk zouden kunnen zijn voor bedrijven om zich de volgende kerst te presenteren aan hun cliënten.

Ann Randall Martin, USA
Willem, ik heb je boek ontvangen en het was zelfs nog beter dan ik me voor had kunnen stellen! Je compassie en betrokkenheid bij je onderwerpen zorgen er voor dat ik het gevoel krijg dat ik ze ook ken. Ik bewonder oprecht je werk en ik bedank je voor de snelle verzending van het boek – ik heb erg genoten van jouw manier van kijken.
Ik heb je foto’s ‘geshared’ met vrienden van me, zowel fotografen als niet-fotografen en je hebt er weer een aantal bewonderaars bij gekregen.
Nu hoef ik alleen nog maar Nederlands te leren om helemaal bij te zijn. Bedankt.

Saygilarimla Serdar, Turkije
Hallo Willem, nou, hoe zal ik het zeggen? Je werk steekt ver uit boven FC of wat dan ook. Je werk heeft een ziel, warmte en veel gevoel. Het moet erg bevredigend voor je zijn om te weten dat het je gelukt is om met je werk ook de ziel van buitenstaanders te raken. Of wist je dat nog niet? Nou, dan weet je het nu.
Willem, naar mijn mening ben je een van de laatste echte humanisten in deze wereld en daarom wil ik je laten weten dat ik erg dankbaar ben dat je jouw visie met ons wilt delen omdat je ons daarmee de gelegenheid geeft om toe te groeien naar iets dat jijzelf lang geleden al bereikt hebt, namelijk de Kunst van het empathische, gevoelsrijke, poetisch documentair schilderen met licht.
Om het maar in het Turks te zeggen: Ellerinden öper ve sevgi ve saygilarimlari sunar ve sana ve bize yüce yillar dilerim Usta.
(I kiss your hand and offer love and respect and I wish you and us supreme master years.)

Willem Laros, Nederland
Dit boek is niet – in tegenstelling met Beautiful People – logisch gerangschikt naar de plaatsen waar de foto’s genomen zijn. De foto’s zijn in willekeurige volgorde geplaatst, en waarom niet? Ieder beeld op zich vertelt een verhaal, verbaast en roept compassie op.
Meesterlijk gedaan, een genot, foto na foto.
En tja, wat een bijzondere types lopen er rond op onze wereld. Op straat zul je af en toe zo’n bijzonder type tegenkomen. Willem Wernsen ziet ze ook, praat met ze en fotografeert ze. Behalve zijn fotografisch kunnen is ook dit een kwaliteit van hem die bewondering oproept.
Een derde boek?
De liefhebbers van de betere zwart-wit portretten kijken er al naar uit.

Lieve De Bleeckere, België
Bladeren in Willems boek bezorgt me altijd intens plezier. Niet alleen maar vanwege de mooie zwart-wit fotografie, maar vooral omdat ik in het hele boek zijn diepe respect en empathie voor zijn onderwerpen kan navoelen.
Een fantastisch voorbeeld van “human” documentair werk!!

Hans Niezen, Nederland
Het boek is de kroon op mijn juwelencollectie. Ik bewonder de manier waarop Willem Wernsen zijn thema’s benadert en de wijze waarop hij zich vrij voelt om exact die foto’s te maken op de manier zoals hij het ziet en wil.
Zijn stijl van het bewerken en printen van zijn negatieven en digitale foto’s resulteert in een boek vol parels en diamanten, die een vreugde zijn voor het oog en die zijn manier van werken laten zien: geen maskers, open en direct.
Zelden heb ik zoveel mensen vol bewondering zien genieten van zijn portretten als in de vele exposities die hij heeft gehad.
Een open geest, een open hart en een directheid waarmee hij de juiste snaar weet te raken, van hart tot hart.

Roel de Vringer, fotograaf, Nederland
Nadat ik eerder al een ‘sneak-preview’ had gehad van Timeless en vervolgens een selectie van zijn foto’s gezien heb tijdens de lezing in het OLV, heb ik vandaag dan eindelijk de boeken opgehaald. Tijdens een kopje koffie wilde ik er ‘eventjes’ inkijken….
Ik heb het – nu bijna 2 uur later – helemaal en in één ruk ‘uitgelezen’ en ben wederom onder de indruk van de gave van Willem Wernsen om mensen in hun vertrouwde en natuurlijke omgeving op zijn eigen manier vast te leggen. Het boek is bovendien mooi gedrukt, waardoor de foto’s goed uitkomen.
Het tweede boek van Willem is zonder meer een aanrader voor wie foto’s in de stijl van Ed van der Elsken of Henrie Cartier-Bresson weet te waarderen. Dit kan ik – als kritische lezer/eigenaar van tamelijk veel boeken van deze grootheden – zonder terughoudendheid zeggen.
Willem Wernsen is mijns inziens hard op weg om in het spoor van deze fotokanjers zijn eigen plek te verwerven in de fotogeschiedenis. Hulde en Chapeau.